Print

Tájékoztató a koronavírussal kapcsolatban

 

A koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben Csatár Község Önkormányzata és Dr. Czipóth Magdolna háziorvos felhívja a figyelmet az alábbiakra:

Csatárban, illetve a háziorvosi körzethez tartozó Bocföldén jelenleg NINCS koronavírusos megbetegedés, vagy annak gyanújával megfigyelt beteg.

Fontos, hogy a koronavírus csak nagyon kis százalékban ér el veszélyes mértéket. A legveszélyesebb a pánik, a túlzott félelem, amitől óvjuk magunkat, környezetünket! Ezért lényeges a megfelelő egyéni tájékozódás!

Nélkülözhetetlen az egyéni védekezés, a megelőzés, a hatóságok utasításainak, ajánlásainak betartása: https://bit.ly/38zZdgA.

Az egyik legfontosabb a rendszeres, alapos kézmosás a tanácsoltak szerint: https://bit.ly/2vcjZ8p

A megfelelő járványügyi óvintézkedések betartása mellett a járvány intenzitása csökkenthető, az egészségügyi ellátórendszer terhelése mérsékelhető!

Fontos, hogy amennyiben koronavírusra utaló tüneteket észlel magán, telefonon tájékoztassa háziorvosát (06-92/461-050), ne tegye ki a veszélynek a többi beteget.

A fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő szándékos vagy véletlen érintkezéssel történik. A betegség tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban főképp az idős és /vagy egyéb krónikus betegségben szenvedő embereknél súlyos formában jelentkezhet.  Speciális kezelés, védőoltás jelenleg nem áll rendelkezésre. A vírus gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos a védekezés!

Ennek érdekében kísérje figyelemmel a kormányzati koronavírus tájékoztató oldalt:

www.koronavirus.gov.hu
www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

Magyarország kormánya március 11-én rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendelt el az ország teljes területére, amely visszavonásig érvényes. Ebben többek között szerepel, hogy az országok határain is szigorítások lépnek életbe, a kormány megtilt minden 100 főnél nagyobb beltéri, valamint 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényt, március 16-tól a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket.  A rendelkezésekről a www.koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon tájékozódhatnak.

Csatár Község Önkormányzata a kormány és az országos operatív törzs iránymutatása alapján, felelősen jár el, együttműködve a helyi háziorvossal. Minden, a lakosságra, a helyi rendezvényekre vonatkozó rendelkezésről időben, több fórumon is tájékoztatjuk a lakókat.

Az országos operatív törzs ajánlása, hogy 60 éven felüliek lehetőleg kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek tömeget vonzó eseményekre.

 

A háziorvos ajánlása a betegellátás tekintetében:

A következők betartásával segíthetjük egymást a járványveszélyes időszakban:

 1. Csak sürgős szükség esetén jöjjenek el személyesen a rendelőbe!
 2. A halasztható vizsgálatokat, vérvételt helyezzük későbbre!
 3. RECEPTET PAPÍR ALAPON ELLENTÉTES INTÉZKEDÉSIG NEM ADUNK!

 

 1. Az EMMI által 2020. március 13-án életbe léptetésre kerülő, eRecept kiváltásra vonatkozó rendeletről szóló tájékoztatás alapján:

„Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.”

 1. A RECEPTÍRÁS érdekében rendelkezésre álló alternatív megoldások:

-          A háziorvossal való telefonos konzultálás (06-92/461-050), ami lehetőleg a rendelési időn kívül, 8:00-16:00 óra között történjen.

-          A veszélyhelyzet idején az alábbi email címen (bocfolde.rendelo@gmail.com) is igényelhető e-recept.

-          Az igényelt receptek 24 óra múlva a gyógyszertárban kiválthatóak lesznek.

 1. Az éves szűrővizsgálatokat halasszuk későbbre!
 2. Amennyiben láz, köhögés, nehézlégzés jelentkezik és az elmúlt 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal fertőzött személlyel vagy fertőzött területen járt, telefonon vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával!
 3. Egyéb lázzal járó megbetegedés esetén lehetőség szerint a rendelési idő második felében érkezzenek a váróterembe!
 4. A váróteremben egyszerre 5 személy tartózkodhat a fertőzésveszély csökkentése érdekében!
 5. Hangsúlyozottan fontos a nyugalom megőrzése, a pánik elkerülése!

 

Az önkormányzat további intézkedése és tájékoztatása a fentiekhez:

 • A képviselő-testület elrendeli a csatári óvoda bezárását március 16-tól határozatlan ideig.
 • Az e-recepteket a falugondnoki szolgálattal is kiváltathatják!
 • Az idős, egyedül élő személyek bevásárlását igény szerint megoldjuk, amelyet az alábbi telefonszámokon jelezhetnek: 92/695-605 (önkormányzati hivatal), +36-30/420-1003 (Nemes Anita), +36-30/850-4261 (Péntek Gabriella polgármester)
 • A halaszthatatlan postai ügyintézésben is segítünk az idős, egyedül élő személyeknek, amit szintén az alábbi telefonszámokon jelezhetnek: 92/695-605 (önkormányzati hivatal), +36-30/420-1003 (Nemes Anita), +36-30/850-4261 (Péntek Gabriella polgármester)
 • Javasoljuk, hogy minden családból egy személy - az előírások betartása mellett – menjen vásárolni.
 • A szociális étkeztetést változatlanul biztosítjuk.
 • Az Egervári Közös Önkormányzati Hivatal Csatári Ügyfélszolgálatán (Csatár, Kossuth u. 1.) az ügyfélfogadást és a polgármesteri fogadóórát, március 16-tól előzetesen egyeztetett időpontban, indokolt esetben tartunk. Problémáikat 8:00-16:00 óráig az alábbi telefonszámokon jelezhetik: 92/695-605 (önkormányzati hivatal), +36-30/414-7548 (Vincze-Heri Anita), +36-30/420-1003 (Nemes Anita) illetve e-mailben: csatar@tolna.net. Sürgős ügyekben munkaidőn kívül is: +36-30/850-4261, gabi.pentek14@gmail.com (Péntek Gabriella).
 • Kultúrház és a Közösségi Ház nyitva tartása szünetel, rendezvény és egyéb összejövetel megtartása nem lehetséges.
 • Kérjük, hogy a külföldről hazaérkezők tartsák be a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásait. (www.nnk.gov.hu)

 

Kérjük, járjon el Ön is felelősen!


Péntek Gabriella polgármester, Csatár Község Önkormányzati Képviselő-testülete
Dr. Czipóth Magdolna háziorvos