Print

Csatári Bíborka Néptáncegyüttes

2000-ben egy nyári ünnepségen fellépett a szomszédból a baki pántlika néptáncegyüttes. Ezt látva a csatári lányok kedvet kaptak a néptánchoz. Megkeresték Baloghné Bacsa Ibolyát és felkérték alapítson nálunk, a faluban is egy hasonló csoportot. 
Így kezdték 2000. október elsején 26 fővel.
Ebből 10 fő óvodás, a többiek már iskolások, középiskolások voltak. Az évek folyamán sok tanuló hagyta ott őket, más elfoglaltság vagy továbbtanulás miatt. De mindig jöttek újak így létszámuk nem csökkent 30 fő alá. 11 éve a gyerekek hétről-hétre kitartóan összegyűlnek minden pénteken, a táncpróbákon.
Tánctanáruk, Ibolya évről-évre új koreográfiákat állított össze, amit nyári táborokban, Bázakerettyén egy hét alatt elsajátítottak. Ezek a táborok kovácsolják össze igazán a csapatot, nem csoda hisz össze vannak zárva hét teljes napra. De lehet, hogy még ezt sem bírnák ki ha a csoport "anyukája" Nemes Józsefné, Ircsi néni nem vidítaná őket állandóan és nem foglalkozna velük annyit. „Sok mindent köszönhetünk neki.”
Az ország minden tájegységéről tanultak már táncokat: kalocsait, mezőségit, galgamentit, rábaközit, Dunán-túli ugróst valamint egyre több eszközös táncot is tudnak már: botos, kendős, üveges.
Egyre több fellépésre hivatalosak. Már több falu van, ahova minden évben visszavárják őket. Ezeket mind térítés nélkül vállalják.


2009 óta új oktatók vezetik a csoportot: Babos Attila és Vincze Brigitta személyében. Céljuk a táncanyag teljes megismertetése és elsajátítása. Ezen kívül a színpadra táncolás, ami azt jelenti, hogy a különböző koreográfiákban megmutathassák a táncosok tudásukat, emellett a maguk szórakoztatása a különféle táncházakban. Általuk lehetőségük nyílt erdélyi hagyományok megismerésére.
Sajnos a csapat ismét megfogyatkozott, de a kemény mag máig kitartóan próbál és tanulja az új táncokat.
Jelenleg a felnőtt csoportban 8 fő, míg a középső csoportban 6 fő táncol. A legkisebbek, az óvodás csoport pedig 7 gyermekből áll.
Nyolc éve mindig novemberben tartják az évzáró bált, amit két órás műsorral indítanak. A falubeliek és környékbeliek nagy érdeklődéssel várják, nagyon hálás közönség.
Ajtajuk nyitva áll minden táncolni vágyó felnőtt vagy gyermek előtt.

Biborka